4 Tanda Anak Anda Perlukan Tuisyen di Rumah

tuisyen di rumah

Pada abad yang ke-21 sekarang, perubahan zaman telah menaiktarafkan sistem pendidikan di serata dunia dengan mengenalkan pelbagai cara untuk mengajar dan juga belajar seperti kelas atas-talian dan juga tuisyen di rumah. Untuk artikel kali ini, kami akan fokuskan kepada tuisyen di rumah atau lebih dikenali sebagai “home tuition”. Cara ini dipraktikkan oleh ibu bapa yang ingin meningkatkan kefahaman anak- anak mereka dalam subjek- subjek sekolah yang tertentu. Persoalannya pula, bilakah ibu bapa patut menggunakan servis tuisyen di rumah? Berikut adalah empat tanda anak anda perlukan bimbingan home tuition atau tuisyen di rumah.

  1. KURANG FOKUS DI SEKOLAH

Kami pasti semua ibu bapa pernah melalui zaman persekolahan dan tahu keadaan sebagai seorang pelajar yang kadang- kadang mengantuk, letih, lesu dan juga malas apabila di sekolah terutamanya pada waktu awal pagi. Disebabkan oleh sifat- sifat begitu, pelajar lebih cenderung untuk tidak fokus akan apa yang di ajar oleh guru di hadapan. Ada yang tidur, ada juga yang melamun ke alam sendiri. Perkara ini merupakan tanda pertama anak anda perlukan tuisyen di rumah dek kekurangan fokus semasa kelas berlangsung. Jika kelas dilakukan di rumah, ibu bapa boleh tentukan waktu pembelajaran, senang kata, pada waktu senggang apabila anak- anak cergas dan tidak mengantuk. Hal ini kerana waktu untuk “home tuition” lebih fleksibel berbanding waktu di sekolah. Dalam masa yang sama, ibu bapa juga boleh pantau proses tersebut dan berasa puas hati melihat anak mendapat sesi pembelajaran yang mencukupi. 

2. WAKTU BERSAMA GURU TERHAD

Selain itu, waktu pembelajaran di sekolah untuk setiap subjek sangatlah terhad, dari pukul 8:30 pagi sehinggalah 2 petang untuk 5-6 subjek. Jadi, masa yang diperuntukkan untuk 1 subjek hanyalah 45 minit hingga 1 jam 15 minit. Oleh sebab itu, tidak ada masa untuk guru membantu setiap pelajar yang menghadapi masalah memahami sesuatu perkara di dalam kelas. Ini adalah tanda kedua anak anda perlukan bantuan servis tuisyen di rumah. Tuisyen ini memberikan peluang untuk guru peribadi memberi tumpuan dengan terperinci kepada anak anda dengan sesi “1 on 1”. Sebagai contoh, subjek matematik atau matematik tambahan memerlukan latihan yang lebih berbanding subjek- subjek yang lain kerana ianya melibatkan pengiraan dengan menggunakan formula yang tertentu dan pelbagai bentuk soalan. Oleh itu, “home tuition” memang sangat berkesan untuk meningkatkan lagi kefahaman dan kecekapan anak- anak untuk menyelesaikan masalah matematik. Ibu bapa juga boleh menetapkan tempoh kelas tersebut, sama ada lama atau sekejap terpulang kepada mereka. 

3. KEPUTUSAN PEPERIKSAAN YANG KURANG MEMUASKAN

Dalam masa yang sama, peperiksaan di sekolah sememangnya merupakan cabaran yang terbesar sebagai seorang pelajar. Segala hasil usaha anak- anak sepanjang tahun akan berbuah hasilnya sewaktu menerima keputusan peperiksaan, sama ada baik atau kurang baik. Untuk anak- anak yang mendapat keputusan yang sederhana atau kurang memuaskan, sudah pasti ibu bapa akan cuba sedaya upaya untuk mencari jalan penyelesaiannya. Dalam situasi begini, kebanyakkan anak- anak sudah pun belajar bersungguh- sungguh tetapi tetap tidak dapat apa yang mereka mahukan iaitu keputusan yang baik. Ini merupakan tanda ketiga anak anda memerlukan bantuan servis tuisyen di rumah. Untuk meningkatkan lagi prestasi anak- anak, “home tuition” merupakan jalannya. Setelah selesai sesi pembelajaran di sekolah, anak- anak boleh menambah atau memperbaiki apa yang telah dipelajari bersama- sama dengan guru peribadi. Dengan teknik “one-on-one”, prestasi anak- anak akan meningkat dengan lebih efisyen lantas mencapai hasil yang berkualiti.

4. KURANG KEYAKINAN DIRI DI SEKOLAH

Semasa di sekolah, anak- anak mesti diminta untuk melakukan pembentangan ataupun menjawab soalan-soalan guru secara spontan. Kadang- kadang perkara ini boleh menyebabkan anak- anak berasa cemas berpunca daripada kurang keyakinan diri. Sifat kurang keyakinan diri atau “low self-esteem” merupakan tanda yang keempat dan terakhir anak anda memerlukan tuisyen di rumah. Persoalannya, bagaimanakah “home tuition” boleh meningkatkan keyakinan diri seorang pelajar? Jawapannya adalah pembelajaran ini dilakukan secara “one-to-one” ataupun secara berdepan sewaktu dalam proses tuisyen. Melalui cara ini, cikgu peribadi boleh meneliti secara dekat lagi berbanding cikgu di sekolah yang terhad dalam aspek masa. Oleh sebab itu, cikgu tuisyen boleh nampak kelemahan atau masalah yang di hadapi oleh anak- anak dan memberikan mereka bantuan yang di perlukan secara langsung. Selain itu, ibu bapa juga boleh meminta guru tuisyen untuk mengajar sesuatu topik sebelum diajar di sekolah supaya anak- anak lebih faham ketika sesi pembelajaran tersebut diadakan di kelas kelak. Dengan cari ini, sudah pasti anak- anak akan lebih berkeyakinan tinggi kerana sudah mempunyai ilmu pengetahuan dalam sesuatu topik atau tajuk. Jadi, dengan “home tuition” ini, anak- anak pasti tidak lagi berasa cemas atau malu untuk menjawab soalan di dalam kelas secara spontan atau ketika membuat pembentangan.

AKHIR KATA

Sebagai kesimpulan, 4 tanda yang disenaraikan oleh kami tidaklah terhad kepada 4 sahaja. Kami percaya 4 tanda tersebut adalah penting untuk mengesan potensi masalah pembelajaran anak- anak di sekolah. Kami percaya juga, dengan cara “home tuition” atau tuisyen di rumah, masalah ini boleh diselesaikan dengan mudah dan ianya di bawah pemerhatian ibu bapa sendiri. Sebagai seorang ibu bapa, anda mesti mahukan yang terbaik untuk anak- anak anda.

Bacaan Lain