Harga Yuran Home Tuition 2020

Guru Tuisyen di rumah

Kandungan

  • Berapa harga home tuition?
  • Bagaimana cara pengiraan yuran bulanan harga home tuition?
  • Harga small group tuition.

Perkara yang menjadi persoalan ramai ibu bapa mengenai tuisyen di rumah ialah harganya. Berapa harga home tuition yang perlu dibayar?

Secara umumnya harga home tuition agak tinggi sedikit berbanding jika menghantar anak di pusat tuisyen. Sebenarnya harga yang anda bayar bukannya mahal tetapi berbaloi. Berbaloi kerana anda tahu yang cara belajar secara one-to-one adalah cara yang paling berkesan.

Fakta ini dibuktikan dengan kajian ilmiah yang dilakukan di Malaysia yang merumuskan, kaedah pembelajaran secara home tuisyen terbukti jauh lebih berkesan berbanding kaedah-kaedah pembelajaran yang lain.

Berikut adalah harga Home Tuition

Harga Yuran Home Tuition
Harga Yuran Home Tuition

Bagaimana yuran home tuition dikira?

Cara pengiraanya mudah sahaja. Harga dikira berdasarkan jumlah jam sesi pembelajaran dibuat pada setiap bulan. Sebagai contoh anak anda  yang bakal mengambil peperiksaan SPM tahun ini mengambil home tuition untuk subjek matematik. 

Kadar bayaran per jam bagi pelajar tingkatan 3 ialah rm50/jam. 

Cara pengiraannya: RM50 x 1.5jam (minimum setiap sesi kelas 1jam 30 minit) x 4 kali sesi kelas sebulan =  RM300 sebulan.

Jadi bayaran bulanan tuisyen di rumah yang anda perlu keluarkan hanyalah RM300 sebulan.

Jika anak merasakan anak anda hanya perlukan sedikit bimbingan dari tutor dan bercadang untuk buat sesi kelas sebanyak tiga kali sahaja dalam sebulan maka pengiraannya:

Cara pengiraannya bagi sesi kelas 3 kali sebulan: RM50 x 1.5jam (minimum setiap sesi kelas 1jam 30 minit) x 3 kali sesi kelas sebulan =  RM225 sebulan. 

Ingin dapatkan tutor untuk anak anda? Request tutor anda sekarang.

Kalau Small Group Tuition Bagaimana Yurannya?

Bagi pelajar yang ingin belajar bersama-sama dengan rakan mereka dalam satu kumpulan, yuran bulanan akan menjadi sedikit murah. Setiap penambahan pelajar akan dikenakan tambahan RM10/jam. Sebagai contoh anak anda (Tingkatan 3) dan dua orang lagi rakannya belajar dalam satu kumpulan (1 tutor 3 pelajar).

Cara pengiraan Yuran: RM50 (Kadar perjam bagi pelajar tingkatan 5) + RM10 (rakan pertama) + RM10 (rakan kedua) = RM70/jam.

Jika kelas dibuat sebulan 4 kali sesi, RM70 x 1.5 jam x 4 kali sesi = RM420. Bermaksud seorang pelajar hanya perlu membayar sebanyak RM140 sahaja (RM420 bahagi 3 orang).

Walaubagaimanapun maksimum kapasiti bagi kelas berkumpulan ini hanya terhad kepada 4 orang pelajar sahaja dalam satu kumpulan. Hal ini bagi memastikan tutor dapat memberi fokus kepada setiap pelajar agar faham dengan jelas.

Ingin dapatkan tutor untuk anak anda? Request tutor anda sekarang.